Bilim 31 Kez Okundu 0

Kanser Riskini Artıran Gıda Ürünleri

Yaşadığımız çağın en zorlu hastalıklarından biri olan kanser için çözüm arayışları devam ediyor ve bilim insanları bir yandan da kanser tehlikesini artıran halleri araştırıyor.

Kanser, ne yazık çağdaş insan amacıyla en çözümsüz sorunlardan biri durumunda. Görülme sıklığı sıksık artarken tabii ki bir yandan tedavi yöntemleri de gelişiyor fakat tekrar de yalnızca 2018’de onkolojk hastalıklardan hayatını kaybedenlerin adedi 9.6 milyon. Dünya Sıhhat Örgütü bilgilerine göre ise her altı şahıstan biri hayatını kanser sebebiyle kaybediyor.

Seçenov Üniversitesi Onkoloji Kliniği Onkolojik Cerrahi Bölümü Başkanı Natalya Sukortseva, kanser tehlikesini artıran besin maddeleri ile alakalı şu şekilde konuştu;

“Şeker ve yapay tatlandırıcılar, tehlikeli besin mamülleri listesinde ilk sıradadır. Rafine edilmiş şekerin aşırı tüketimi, endokrin ve kardiyovasküler sistemlerin süreğen hastalıklarına namacıyla olabilir, ilaveten obeziteye yol açabilir. Şeker ikameleri, yapay renklendiriciler, bunları sahibi olan yiyecekler ve içecekler toksin içerir. Larinks ve özofagusun mukoza zarlarına nüfuz ederek, hücrelerin malign büyümesini tetikleyebilirler ve yalnızca obeziteye  olmazlar. Zararlı mamüllerin tüketilmesi boğaz, yemek borusu, mide ve başka organ ve sistemlerin kanser olmasına yol açar”.

Kanser tehlikesini artıran besin maddeleri arasında işlenmiş besinler da var. Yine Natalia Sukortseva’ya göre sucuk gibi işleniş besinlerin yoğun olarak tüketilmesi onkolojik hastalıklara yakalanma tehlikesini artırıyor. Sukortseva, konuyla ilgli olarak “Yarı mamül mamüller, sosisler, füme etler ve jambonlar sağlığa zararlı maddeler, çok tuz ve kimyasallar içerir. O amaçla şayet derli toplu olarak sabah, öğlen ve akşam bu gıdalar tüketilirse, kolon kanserine yakalanma riski artar” şeklinde konuştu.

Bilim insanları, kansere yol açan şeyin besin maddesinin kendisinden çok ‘hazırlanma şeklinin’ olduğunu söylüyor. Onkolojik hastalıklara yol açan mamüllerin başında ultra işlenmiş besinler, unlu mamüller, gazlı içecekler, şekerli mısır gevreği, yarı mamül mamüller ve işlenmiş et mamülleri geliyor.


{Ali TEMEL}

2005 yılında bilgisayar ve web merakı ile başlayan, birçok firma bünyesinde çalışarak kendini geliştirerek 2013 yılında ilk şirketini kurmasıyla şekillenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir